/ ThinkStock/Getty Images
Знаете ли, че Моцарт и Гьоте са били масони? Ето няколко световноизвестни личности, за които се знае или поне се твърди, че са били членове на масонски ложи.
 
Волфганг Амадеус Моцарт

Волфганг Амадеус Моцарт влиза в масонска ложа по време на виенския си период (1781-1791). Особено във "Вълшебната флейта" откриваме много от идеите на масонството, а либретист на операта е Емануел Шиканедер - близък приятел на Моцарт и негов брат в масонската ложа.

Волфганг Амадеус Моцарт
Guliver/Getty Images

Великият композитор дори посвещава на масонството цял цикъл от песни.

Джозефин Бейкър

Световноизвестната американско-френска танцьорка и певица Джозефин Бейкър влиза през 1960 година в масонската ложа "Nouvelle Jerusalem".

Джозефин Бейкър
Guliver/Getty Images

Въпреки че според статута на английската Велика ложа масонството е чисто "мъжка територия", във Франция възникват ложи, в които право на членство имат и жени. По-късно се основават и чисто женски масонски ложи. Днес в Германия има общо 27 такива ложи.

Оскар Уайлд

Още бащата на ирландския писател Оскар Уайлд е бил член на масонска ложа в Дъблин. През 1875 година, по време на следването си, младият Уайлд се присъединява към масонската ложа "Apollo University Lodge no. 357".

Оскар Уайлд
Guliver/Getty Images

Само три години по-късно обаче е принуден да я напусне - заради неплатени членски вноски. През 1883 година е изключен и от "Churchill Lodge", което слага край на масонската му "кариера".
 
Йохан Волфганг фон Гьоте

Йохан Волфганг фон Гьоте
ThinkStock/Getty Images

В молбата си за прием в масонска ложа Гьоте пише през 1780 година следното: "От много време насам се чувствам подтикнат от желанието да принадлежа към общността на масоните. (...) Тази титла ще ми позволи да вляза в по-тясна връзка с личности, които ценя високо. Именно това чувство за принадлежност ме тласка да подам молба за прием".


Готхолд Ефраим Лесинг

Масон е бил и световноизвестният германски поет и философ Готхолд Ефраим Лесинг.

Готхолд Ефраим Лесинг
Guliver/Getty Images

За масонството той пише следното: "То не е нито произвол, нито излишество. То е необходимост и намира оправдание в природата на човека и на обществото".

Чарли Чаплин

Периодично се появяват съобщения, че Чарли Чаплин също е бил масон. Да, в речта на финала на "Великият диктатор" се прокрадват идеите на масонството. В масонската енциклопедия обаче четем, че по сведения на сина му Юджийн Чарли Чаплин никога не е бил член на масонска ложа.

Чарли Чаплин
Guliver/Getty Images

Курт Тухолски

Германският публицист Курт Тухолски е приет през 1924 година в берлинската масонска ложа "Zur Morgenröte", която принадлежи към "Сдружението на свободните зидари на изгряващото слънце". Заради сериозни различия във възгледите обаче Тухолски установява контакт с френските масони и става член на една парижка ложа, където през 1925 година получава званието "Майстор".

Карлхайнц Бьом

Австрийският актьор от германски произход Карлхайнц Бьом (1928-2014) е бил член на мюнхенската масонска ложа "Zur Kette". Бьом е известен по цял свят като основател на фондацията "Хора за хората", която подпомага нуждаещи се в Етиопия на принципа "Помощ за самопомощ". През 1986 година Карлхайнц Бьом е удостоен с хуманитарната награда на германските масони.

Карлхайнц Бьом
Guliver/Getty Images

Deutsche Welle